Maud Vanhauwaert en TWERK lanceren kostbaarste gedicht van ons taalgebied : poëtische fundraising
Goede-doel-acties kunnen ook poëtisch zijn. TWERK, het kleinste maatwerkbedrijf van Vlaanderen dat 35 mensen met autisme tewerkstelt, presenteerde vanochtend zijn nieuwe fundraisingsactie, en werkte daarvoor samen met woordkunstenaar Maud Vanhauwaert. Zij raakte geïnspireerd door TWERK en schreef een gedicht dat liefde, chocolade en autisme in verschillende (betekenis)lagen combineert en blootlegt.
'Op www.geefeenteken.be kan iedereen die dat wil een teken geven aan TWERK', zegt Bart Michiels, coördinator marketing & communicatie.
'Telkens als iemand €50 doneert, verschijnt er een extra letter(teken) bij. Als er 400 tekens gegeven zijn, is het gedicht helemaal zichtbaar. TWERK hoopt dat alles klaar zal zijn op 30 januari. Dan is het Gedichtendag en start de Poëzieweek. Misschien kan dan het gedicht ook fysiek gepresenteerd worden.'
“TWERK is een bijzondere plaats, met heel veel ziel, en daarom werkte ik ook graag mee aan dit bijzonder project,” zegt Maud Vanhauwaert. “De website werd helemaal gecreëerd door iemand met autisme op TWERK en volgt helemaal de toon en ritmiek van het gedicht. Doneren kan enkel online, en enkel teken per teken. Dat geeft traagheid en gelaagdheid aan het hele project, zorgt voor spanningsbogen en andere perspectieven op woorden en klankcombinaties. Heel langzaam aan zal je het gedicht zien groeien. Het wordt een soort speelse combinatie van een kruiswoordraadsel, Rad van Fortuin en Raad-je-plaatje”.
“We vinden het fascinerend hoe Maud de ziel van TWERK heeft gevat,” vult coördinator Bart Michiels aan. “Elk jaar organiseren we wel een fundraisingsactie, maar met dit project vatten we echt de essentie van TWERK. We maken het ook extra speciaal voor elke donateur, want die krijgt na zijn donatie een uniek certificaat in zijn mailbox. Zo wordt die “mede-aandeelhouder” van het gedicht, en dus van de ziel van TWERK.”
Als het gedicht klaar is, zal er €20.000 ingezameld zijn. Dat zou van het gedicht wel eens het duurste gedicht uit de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis kunnen maken.
Het wordt alleszins het kostbaarste.
Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer
Ze publiceerde een paar gelauwerde dichtbundels, was stadsdichter van Antwerpen en is columniste voor De Morgen. Vorig jaar verscheen haar eerste roman Tosca, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Ze werd door de Orde van den Prince uitgeroepen tot ‘beste woordkunstenaar van het Nederlandse taalgebied 2024’. Ze doet niets liever dan zoeken naar nieuwe speelse vormen van poëzie.
Meer en beter werk voor mensen met autisme, daar draait het om op TWERK in Herentals. En daarvoor kunnen we alle steun gebruiken. De vorige jaren hebben we dankzij een boomende chocoladeverkoop én gulle giften kunnen investeren in een elektrische bestelwagen, in de renovatie van ons atelier en in enkele nieuwe chocolademachines.
De volgende jaren willen – en moeten – we meer investeren in onze mensen. De begeleiding van onze medewerkers is veel intensiever dan in andere maatwerkbedrijven. Onze collega’s verdienen de beste vorming en omkadering, en dat kost wel wat. Om nog meer mensen nog beter te doen werken, is die steun dus nodig', besluit Bart Michiels.
Collegstraat 16, Herentals, België